Co zrobić z parkującymi, którzy nie są stałymi mieszkancami

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • denio03
    Classic
    • 2011
    • 12

Hm, kiedyś jako gówniarz, otwierałem przed podobną oktawką(nie kombi) sąsiadowi bramę. Lekko ponad 40 lat temu nazad. Pamiętam fajny błękitny kolor i ten napis , który widać na fotce na przednim błotniku, kształt reflektorów i te sztylety za tylnymi lampami. I tylko klapa silnika kojarzy mi się z moją obecną współczesną
    pozdrowienia
    j.
    Octavia Collection
  • Kaziunciu
    Drive
    • 2010
    • 85

Mam problem, a mienowicie 5 domów ode mnie ludzie wynajeli w swoim domu piwnice jakimś ludziom, ktorzy nie dość że maja chyba 2 samochody to jeszcze do tego dwa transportowe. Regularnie zastawiają ulicę że nie ma gdzie stanąć, wiem że mają do tego prawo tzn do stawiania samochodów osobowych, jakby nie patrzeć wolny kraj, ale te 2 dostawczaki mercedesy sprintery zawalają dokumentnie wszystko i chodnik i ulice, cięzko wyjechać z garażu bo uliczka wąska.

Co zrobić? Z ludźmi nie da się gadać sąsiadowi za próbę ingerencji w sytuacje porysowali auto.

Komentarz

• keraj998
      Rider
      • 2008
      • 359
      • Volkswagen

moja propozycja na początek
      "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• sosna1
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 463
        • Octavia II (1Z3)
        • BGU 1.6 MPI 102 KM

Jeżeli nie stoi tam żaden zakaz zatrzymywania i postoju to mają pełne prawo do parkowania i nic im nie zrobisz.
        Coś mi się wydaje,że tak nie do końca stają na chodniku?
        Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• Mihau
          RS
          • 2009
          • 7461
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

sosna1, no spoko ale raczej chodnika nie mogą zastawiać. Jak Karne Kut*** nie pomogą to zadzwoń do SM i już.
          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Rudd
            Ambiente
            • 2009
            • 151

Dostawczak, czyli auto osobowo-ciężarowe nie ma prawa zatrzymać się na chodniku (nawet jeśli ten ma 10m szerokości) jeśli jego DMC przekracza 2.5t, w przypadku sprintera tak jest na pewno. W takim razie masz na nich kolejnego haka

Art. 47.
            1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:

na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
            szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;
            pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.
            2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.
            B,C 1.8T

Komentarz

• sew1981
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2009
              • 10986
              • Fiat

Rudd, true
              Najlżejsze wersje sprintera z początków produkcji o oznaczeniu W901 mają DMC 2,59 t. Więc śmiało może na ten artykuł powołać, każdy model podejdzie. Tymbardziej, że wątpie, że staje tam krótki i niski Sprinter.

Komentarz

• Flame
                Elegance
                • 2010
                • 898

Tak, a straż miejska przyjedzie powie, że Pan X skarży się na ich parkowanie i Kaziunciu będzie miał z Octy kabrioleta w kwiatki...
                ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• jama89
                  L&K
                  • 2008
                  • 1214

Zamieszczone przez Flame
                  Tak, a straż miejska przyjedzie powie, że Pan X skarży się na ich parkowanie i Kaziunciu będzie miał z Octy kabrioleta w kwiatki...
                  nie musi się przecież przedstawiać :wink:
                  Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• Zorr
                    RS
                    • 2011
                    • 2110

Zamieszczone przez jama89
                    Zamieszczone przez Flame
                    nie musi się przecież przedstawiać :wink:
                    no pewnie, i znowu sąsiadowi porysują, bo pomyślą że to on ;-)

"... Z ludźmi nie da się gadać sąsiadowi za próbę ingerencji w sytuacje porysowali auto."
                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Kaziunciu
                      Drive
                      • 2010
                      • 85

Dzięki wam za podpowiedzi jakoś spróbuję jakoś to załatwić aby ani mnie ani sąsiadowi nie stała się krzywda,

Komentarz

Pracuję...